Перлит скала

Перлит не е търговското наименование, а общ термин за естествено срещащи се силикатни скали.

Отличителната черта, която различава перлита от останалите вулканични скали, е възможността да разшири обема си от 4 до 20 пъти при подходящо нагряване. Това разширяване се дължи на наличието на два до шест процента комбинирана вода в суровата перлитна скала. При бързо нагряване до над 871 ° C, водата в необработената перлитна скала се изпарява и създава безброй малки мехурчета, които допринасят както за невероятно лекото тегло, така и за други изключителни физични качества на перлита.

Този процес на експанзия създава също така и една от най-отличителните характеристики на перлита - белият му цвят. Въпреки, че суровата скала може да варира от прозрачен светло сив до лъскаво черен цвят, цвета на обработеният перлит може да бъде само от снежно бял до сивкаво бял.

Тъй като перлита е форма на природно стъкло, той се класифицира като химически инертен и има приблизителен коефициент РН 7.

Приложение на Перлитa

Перлитът е 100% екологично чист материал. Има много начини за използване на перлит, като основното му приложение е в строителството.

Заради невероятните топлоизолационни характеристики на перлита, както и неговото малко тегло, той е широко използван при топлоизолационните продукти в строителството.

В допълнение към предоставянето на топлоизолация, перлита подобрява не само пожарозащитата , но и шумоизолацията. Когато се използват перлитни скали при производството на строителни материали, готовият продукт е лек, пожароустойчив, с изключително високи топлоизолационни характеристики, което го прави идеален за покривни плочи, преградни и външни стени с високо ниво на противопожарна защита, зони с висока влажност и много други приложения. Перлитът позволява на стените да дишат, създава естествен микроклимат, не предизвиква алергии и запазва уникалните си свойства за неограничен период от време.

Перлит